KIROPRAKTIKA

Kiropraktika je pseudoznanstvena komplementarna i alternativna medicina koja se bavi dijagnozom i liječenjem mehaničkih poremećaja mišićno-koštanog sistema , posebno kičme .
Principi na kojima se temelji kiropraktika toliko su jednostavni da ih je ponekad teško razumjeti. Poznato je da sve u tijelu kontrolira nervni sistem. Nervni sistem je glavni sistem koji kontrolira i regulira sve funkcije u tijelu. Rad svih sistema u tijelu, svih organa i svake ćelije, tkiva i mišića, i naravno, sve funkcije lokomotornog sistema pod nadzorom su ovog još uvijek nepoznatog i potpuno neistraženog organa.
Centralnu ulogu u živčanom sistemu igra mozak. Mozak se zatim nastavlja putem leđne moždine koja je zaštićena kičmom te se iz te moždine izdvajaju živci koji onda inerviraju sve u tijelu. Na taj način središnji dio, mozak, nadgledava sve u tijelu. Sve informacije iz periferije putem živaca i leđne moždine ulaze prema mozgu, gdje se onda te informacije obrađuju. Mozak zatim šalje povratnu informaciju putem leđne moždine i živaca prema strukturama u tijelu. Ovo je najznačajniji komunikacijski put u tijelu.
Dakle, ako je kičma subluksirana ili ne funkcionira na optimanoj razini, to ujedno znači da ni kontrolni mehanizmi koji nadgledavaju tu funkciju ne funkcioniraju, a to je živčani sistem. Dakle, smetnje na kičmi će zasigurno bitno utjecati na to kako netko funkcionira, koliko je pokretljiv i slično ali će ujedno i utjecati na rad živčanog sistema kod kojeg je komunikacija poremećena.

Kiropraktika optimizira funkciju kičme ali i funkciju nervnog sistema.

Kiropraktikom se otklanjaju smetnje na kičmi, otkrivaju i korigiraju subluksacije, optimizira se funkcija kičme i time bitno utječe na to kako se čovjek osjeća i kako obavlja svoje svakodnevne aktivnosti. Kiropraktika opitmizira i rad nervnog sistema. Sve navedeno je preduvjet za optimalnu funkciju ali i zdravlje općenito. Tijelo ima urođenu sposobnosti samoiscijeljivanja ali kada su u pitanju statičke devijacije, mehaničke blokade zglobova, fiksirani ili subluksirani zglobovi, tada tijelo to nije u mogućnosti ispraviti. U tim slučajevima je potrebna vanjska intervencija.
Kiropraktika je usko specijalizirana na tom području i vrlo efikasno otklanja takve poremećaje. Uz osjećaj pokretljivosti, i simptomi se smanjuju ili eliminiraju, a Vaš će nervni sistem raditi na svom optimalnom nivou, a to je svakako preduvjet za zdravlje.
Radom na kičmi optimizira se funkcija kičme ali i funkcija cjelokupnog nervnog sistema.
Znanstvena istraživanja su odavno potvrdila koliko je kiropraktika efikasna i sigurna i kako ona može utjecati na Vaše cjelokupno zdravlje. U jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa objavljeno je da kiropraktika u kombinaciji sa aktivnim i zdravim načinom življenja smanjuje konzumaciju lijekova za 51.8%, a hospitalizaciju za čak 43%.

KORISNOST KIROPRAKTIKE

-Radi na uzroku, a ne na posljedicama
-Potiče urođenu sposobnost tijela za samoiscijeljenjem
-Prirodna, neinvazivna i bez upotrebe lijekova
-Optimizira funkciju mišićno koštanog sistema
-Optimizira rad nervnog sistema
-Optimizira funkciju kičme
-Smanjuje mišičnu napetost
-Potpuno sigurna
-Financijski isplativija
-Unaprjeđuje spinalnu pokretljivost
-Normalizira poremećene biomehaničke čimbenike potrebne za funkciju zdrave kičme
-Aktivira aferentne nervne puteve potrebne za motornu kontrolu
-Usporava ili zaustavlja razvoj degenerativnih promjena
-Prirodnim putem utječe na cjelokupno zdravlje
-Vrlo efikasna kod funkcionalnih poremećaja
-Preventivno djeluje
-Unaprjeđuje sportske performanse