HIDŽAMA-CUPPING

-je proces isisavanja i izbacivanja “nečiste krvi” iz organizma koristeći fiziološki mehanizam izlučivanja (filtriranje i izlučivanje ovisno o pritisku) kroz fenestrirane kapilare dermisa kože koji djeluju kao filter i nalikuju fenestriranim kapilarama bubrežnih glomerula.
Hidžamom se čiste tkivo, serum i međućelijske tekućine, te posljedično poboljšava imunološki status. Studije pokazuju da hidžama kao nehemijska i tradicionalna medicina ima nespornu ulogu u regulisanju imunološkog sistema, kontroliranju upalnih procesa i utječe na funkciju inflamatornih (upalnih) ćelija.

Kako se vrši hidžama?

Proces se vrši pomoću čaša ili bočica koje se postavljaju na određena mjesta na tijelu. Te čaše se priljepljuju za tijelo putem vakuma nastalog usljed izbacivanja zraka iz čašica, koje kao takve, ostaju na tijelu kraći vremenski period (uglavnom nekoliko minuta), u zavisnosti od specifične metode i svrhe za koju se radi hidžama. Na mjestu gdje se nalazi priljepljena čaša koncentriše se intersticijalna tekućina koja se u narodu često čuje pod nazivom “nečista krv”. Nakon toga se čaša skine, a na tom mjestu se nekoliko puta tanko nareže koža oštrim predmetom, kako bi izašla koncentrisana nečista krv. Potom se ponovo, na istom mjestu, prilijepi čaša pod vakumom, koja sada nema ulogu vršenja koncentracije krvi, već predhodno koncentrisanu nečistu krv na mjestu čaše sada izbacuje iz organizma.
Vršenje rezova na koži zahtijeva strogu primjenu principa asepse i antisepse, te korištenje jednokratnih instrumenata i sterilnog materijala.

Klasifikacija hidžame

Prema ranoj klasifikaciji hidžama se dijeli na suhu (bez puštanja krvi) i mokru (sa puštanjem krvi) hidžamu. Klasifikacija je ažurirana 2016. godine a kategorizuje hidžamu u šest kategorija koje obuhvataju različite materijale i tehnike izvođenja hidžame.
Šta liječi hidžama?
Hidžama se koristi za promociju zdravlja, preventivne i terapeutske svrhe. Studije pokazuju da hidžama kao nehemijska i tradicionalna medicina ima nespornu ulogu u regulisanju imunološkog sistema, kontroliranju upalnih procesa i utječe na funkciju inflamatornih ćelija.
Postoji veliki broj publikacija o blagodatima hidžame i na lokalizirana i sistemska oboljenja:

liječenje bolova u donjem dijelu leđa , bolova u vratu i ramenima , glavobolje i migrene ,bolova u koljenima , paralize lica , sindroma karpalnog tunela , hipertenzije , šećerne bolesti , reumatoidnog artritisa i astme , srčane bolesti itd.
Osim ovoga, hidžama se može raditi i za liječenje od drugih bolesti: malaksalosti, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, visokog holesterola, upale jetre, za uravnoteženje mjesečnog ciklusa kod žena, kožnih bolesti i alergija, i još mnogih drugih.
Danas je hidžama postala dosta popularna i rasprotranjena i ljudi se sve više odlučuju za ovaj tip tretmana u cilju liječenja. Svaka osoba treba da vodi računa o sebi, svome tijelu, zdravlju i preventivno djelovati. Svoj organizam trebamo čistiti od otrova, koje unosimo preko hrane, od stresa kojem smo izloženi svakodnevno i sl. U našem tijelu se vremenom skupljaju štetni toksini koje, ako ne odstranimo, mogu izazvati ozbiljne posljedice po naše zdravlje. Jedan od najboljih i najpouzdanijih načina za njihovo otklanjanje je hidžama.